/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €1 EUR  or more

     

about

2008 rullade på. Låt lades till låt i vårt albumprojekt. Den förste mars genomförde vi en inventering och hittade nitton mer eller mindre färdiga låtar, därtill ett tjog halvfärdiga. Den tredje mars fanns bara nio färdiga kvar. Ralph hade raderat resten. "Ni börjar bli för lata och trygga" sa fanskapet. "Tänkt nytt, tänk om, tänk större" fortsatte han och rusade vidare. Jag vill minnas att han skulle på ett möte på Linköpings universitet angående den nya musikproducent-utbildningen (och som ni förstår handlade det knappast om att han skulle GÅ den). Men mötet kan också ha gällt en välkänd och något lynnig skådis solouppsättning av Dr Glas. Eller en intervju angående fildelningsbrott - Ralph hade börjat refereras till i den debatten, några gånger hade han begåvats med epitetet "sakkunnig".

Hans berömmelse nådde i april en höjdpunkt som faktiskt kan eller åtminstone kunde bevittnas på SvT:s hemsida: I ett debattprogram citerades han två gånger inom loppet av en timme. Av en ungmoderat som blivit gammal i förtid och en tjomme som diskuterade fildelningen under antifascistisk flagg. Bägge två riktiga.

Ralph var uppbragd efteråt. Dock inte över det uppenbara, utan över att de inte nämnt honom vid namn.

Själva svor vi en hel del. Över de försvunna filerna och över hans mediekåthet. Över hans hybris. Över en massa små och stora grejer som gick snett och som åtminstone i våra ögon hade med Ralph att göra. D dock undantagen. Han svor inte. D är bara arg en gång vart tredje år. 2005 var han svinförbannad på en snubbe som kastade bort hans boomerang. 2008 blev han rasande när vi gett Ralph skulden för att råttor invaderat Grammofons källarvåning. D tog honom i försvar. Sa att en mikrovågsugn hade mer empati i sig än T, L och jag tillsammans. Han jagade oss genom lokalerna, fäktandes med sin didgeridoo, som om vi var några dingos som grävt upp hans trädgårdsland.

D framstod nu som den ende som egentligen förstod sig på Ralph. Som Ralphs man i bandet. Flera av D:s låtar hade på olika vis initierats av Ralph och den här sången är kanske det tydligaste exemplet. Såhär i backspegeln ser jag rätt tydligt hur den karusell Ralph befann sig i gav honom lika delar glädjeyrsel och illamående. Animal ger uttryck för det senare. Avsmaken för människors beteenden som D gestaltar här var nog mer Ralphs än hans egen. Det finns också flera textrader som direkt riktar sig mot oss i bandet. Vi stod vår välgörare upp i halsen. Liksom alla de som tyckte att de kunde ta en bit av honom. Liksom resten av den civiliserade världen. Och vi kontaminerades under inspelningen - här hörs antagligen Ralphs inflytande på oss allra tydligast.

Jag kan inte tänka mig att L skulle ha kläckt den här basgången utan Ralph. Samma sak med mina och D:s gitarrer - de är som inkopplade till hans reptilhjärna. Och E:s trummor ... fatta att den lille mannen med hatten klev in och hörde detta i slaskmix och att det måste ha låtit hur corny som helst och att han trotzdem genast bara gjorde ... helt rätt.

- Äh, jag bara spelade på gitarrerna, sa han anspråkslöst.

Men vi förstod hur det låg till: också han hade smittats.

Dagen efter satt jag på jobbet, två stenkast från brandstationen. Jag hörde en brandbil dra iväg västerut med tjutande sirener. Den tystnade efter en knapp minut. Jag hörde en till. Jag hörde ytterligare en. Jag öppnade fönstret och lutade mig ut från mitt rum på tredje våningen i det gamla läroverket.

Brandbilarna hade stannat vid idrottsparken, där man var i full gång med byggandet av den nya arenan. Två stegar hade rests mot den jättelika strålkastarmasten. Högst upp syntes en liten vinglig vitklädd figur.

Jag rusade nerför trapporna, snodde en cykel och trampade uppför Södra Promenaden. Några poliser försökte mota bort mig, men jag fintade vänster-höger-vänster och smet emellan dem. Nedanför masten sprang några män i hjälmar omkring med ett brandsegel i ett fåfängt försök att förutsäga var figuren planerade att landa. En civilsnut kom springande med en megafon. "Gör inget du kommer att ångra!" skrek han. Figuren skrek något tillbaka, en liten ramsa, om och om igen. Civilsnuten hyssjade ner myrstacken därnere på marken så att vi kunde höra vad:

- Jag är normal! skrek han. Jag är normaaal!

Ralph hoppade aldrig. Det hade jag heller inte trott att han skulle göra. Jag hade varit mer rädd för att han skulle flyga iväg.

Hur han kom ner vet jag faktiskt inte, de bortfintade polismännen satte handfängsel på mig och tryckte ner mig på golvet i en piketbil. Jag vet bara att han togs in för förhör, att han sedan släpptes, att tidningarna dagen därpå skrev om en "genial PR-kupp av Ralph" och att han därefter återigen försvann.

skyldig. Varför hade han varit så avig? Det gnagde i honom länge efteråt. Han ältade bråket i studion när Ralph bröt armen, han grubblade över sin frånvändhet. "Jag trodde", sa han och fingrade på sin gitarr, "att jag var en rätt bra med-människa. Att jag var tolerant. Att jag såg diamanten i botten av varje människa, det alla har gemensamt, och inte bara skalet. Att jag ville låta alla slags blommor blomma, på egna villkor. Men så beter jag mig som en jävla fascist när jag möter nån som inte passar i min flora." "Vad är det här?" sa L och plockade upp en broschyr ur T:s gitarrfodral. "Cistercienserorden? Ska du bli munk nu?" "Funderar på det", sa T dystert. "Vad tror du Ralph skulle ha sagt?" sa D. "Skriv en låt, grabbjävel!" sa T och log snett.
/M

lyrics

ANIMAL
You wake up in the morning and you crawl over dead bodies
To eat your breakfast which consists of babies brains
Then you crawl out through a hole in the wall
And cross the street where you rape the neighbor and the neighbors wife
While the children are watching
You go to work which consist of building weapons of destruction
And causing pain
You kill you kill you kill you kill
until you got your kill fill
Then on your way home you run over every living thing you see
Just for fun
You climb back in through the hole in the wall, you fall asleep
And then when you wake
you start all over again

Cause you know that you are an animal
And everything about you is so animalistic
Why you even look and you smell like an animal. That’s because you are an animal

You wake up in the morning you get out of bed
You scratch your balls and you scratch your ass
Then you make your way to the refrigerator
You open the door and you drink the yoghurt
Straight from the container
You drive in your gas guzzling car to work
Where you just cause people around you discomfort
You drive home you eat a dinner you drink a beer
You watch the telly, you fall asleep
You fall asleep and when you wake
You start all over again

Cause you know that you are an animal
And everything about you is so animalistic
Why you even look and you sound you jump around like an animal. Cause you know you are an animal

You wake up in the morning sit up you slip your feet into your slippers
Then you go and wake up the kids before making breakfast
You all eat breakfast while your reading the paper
Then you drop the kids off at school before making our way to work
On the public transport
If you lucky it is somebodys’ birthday which means that In the afternoon with your coffee, you’ll get to eat cake.

You work out at the gym on the way home
You feed the kiddies put them to bed
You fall asleep and then when you wake
You start all over again
Because you know that you are an animal
And everything about you is so animalistic
Why you even wear animal lipstick
Cause you know that you are an animal
So you see
If you and everybody around you is an animal
And the creatures you see in the paddocks walking around on four legs
Are just animals
The things at the shop that you eat that you see in the plastic is animal
Does that mean that you are a cannibal
That’s right
You’re eating yourself
This has got to stop

credits

from Light Songs from the Dark Side, track released August 30, 2009
ANIMAL (Braunsthal)
Dave Braunsthal: vocals, electric guitars.
Magnus Johansson: electric guitars, organ.
Leif Stenbom: bass.
Erik Wennerholm: drums.

license

all rights reserved

tags

about

Ralph Sweden

shows

contact / help

Contact Ralph

Streaming and
Download help

If you like Ralph, you may also like: