Let them ugly days in

from by Ralph

/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €1 EUR  or more

     

about

Jag hade fått ett brev. En bekännelse. En önskan om att bli förlåten. Något hade hänt för nästan 30 år sedan och detta något hade legat och skavt hos brevskrivaren så länge så att han till slut kände sig tvingad att skriva och be mig om ursäkt. Jag hade nästan glömt bort den där tiden. För mig var de händelserna bara ett minne lika suddigt som en dåligt framkallad bild man genast kastar.

Bandet skulle repetera. Det var i februari 2009. Nere i studion pratades det om för lite material. Vi behövde fler låtar. De andra höll på att stämma instrumenten. Som en blåsorkester. Drog kablar och tryckte på knappar. Som sömmerskor. Jag satte på kaffe. Det är sådant jag gör. Tiden med A hade inte börjat. Jag visste inte ens om den. Men brevet innehöll sådana detaljer och en sådan längtan att jag började få aningar om att något som liknade framtiden snart var här. Vissa ord snurrade runt i huvudet på mig och krävde svar.

I den röda soffan vid det svarta bordet satte jag mig ner och skrev ett svar. Det fanns inget jag kunde göra där inne i det andra rummet i alla fall.

Ljudet från kaffet som droppade ner i bryggaren och surret från de andra i rummet bredvid, ackompanjerade pennans hastiga rörelser mot pappret. Jag tänkte att om jag skickar mitt svar redan idag så kommer det kanske att komma fram imorgon. Det är bra för då vet jag att mitt svar antagligen är läst och begrundat innan J har kommit hit.

Inifrån mixerrummet hördes vilda diskussioner om Ralph. Någon hade fått ett sms från honom där han bad om ett förskott på den summa han uppenbarligen trodde att vi skulle betala honom. “Har vi lovat honom det, frågade någon. “Jag kommer inte att ge honom ett öre. Han drog ju med hälften av våra prylar”. Ingen av oss visste var han befann sig nu.

Holland var dock ett hett tips. En bekant till M hade sett honom där en vecka tidigare. Då satt han på en shoppinggata och sålde något som skulle massera hårbotten på folk och som han mer än gärna demonstrerade på förbipasserande. Påminnelser om obetalda räkningar hade börjat komma till oss alla där han stod som referens. Det mesta var handlat på internet. Musikinstrument och inspelningsutrustning men även kläder, läkemedel, sexleksaker och mat. Min gissning är att det kommer att dröja länge innan vi ser honom igen.

“Är kaffet klart?” ropade någon. Jag stirrade ner i min kopp och insåg att jag hade druckit alltihop själv. "Alldeles strax!” svarade jag medan jag reste mig från bordet och brevskrivandet, gick bort till bryggaren och satte på en kanna till.

Medan jag stod i köket såg jag hur D, L, och M kom ut till samlingsrummet och satte sig i soffgruppen. Färdigkopplade och med rätt tonarter i bagaget slog de sig ner och väntade på att jag skulle bli klar med kaffet som enligt dem tagit alldeles för lång tid att få färdigt. De klagar ofta på saker som de inte har någon insikt om. Jag ställde fram tre koppar till och såg hur de tre satt bredvid varann i soffan och läste mitt brev. En timme senare hade vi spelat in en ny låt.

Jag tog bilen hem senare på kvällen. Satte mig framför tv:n. Somnade. Vaknade inte förrän vid lunch dagen därpå. Innanför dörren låg en hög med reklam, en räkning från djursjukhuset i Kalmar län samt två vykort postade från olika platser men från samma avsändare.
/T

lyrics

LET THEM UGLY DAYS IN
You better cross your fingers
if you still got them on.
The Devil´s gonna do his best
to make you feel as the one.
So you got to hang on to that rope.
Even if it´s hanging round your throat.

The dreams in your head at night
now a days seems to be the same.
No matter how hard you beat that drum
you can't chase them away.

Let them ugly days in.
Let them fall like nuclear rain.
Let them climb upon your walls.
It could be at least a pretty frame.
Let them ugly days in.
Let them blow like a hurricane.
Like them yellow leaves in fall.
A trace of beauty and death.
It´s all the same.

That should be the day when
clouds falls from the sky.
That should be the day when you
don't have to ask why.
That should be the day when
God is crawling back from
whatever place he came from,
whatever cave, path or track.
That should be the day your drum
is beaten until it bleeds and laugh. The monkey at your back will come. Friends at last.
Friends in wrath.

Let them ugly days in.
Let them grow like child's in spring. Like wedding flowers in your hand.
Let them ugly days in.
Let them ugly days in.
Whisper word of wisdom
and screaming songs of joy.
Hang on to those days
like tomorrow never comes.

Let them ugly days in.
Let all the sirens sing.
Sail your ship right into their arms and find out what the ocean brings. Let them ugly days in.
Let them bark as dogs from hell.
Let them stand beside you and tell whats left to tell....

credits

from Light Songs from the Dark Side, track released August 30, 2009
LET THEM UGLY DAYS IN (Almborg)
Tobias Almborg: lead & backing vocals.
Magnus Johansson: bass, church organ.
Tove Linderborg: cello.
Leif Stenbom: electric guitars.
Erik Wennerholm: drums.

license

all rights reserved

tags

about

Ralph Sweden

shows

contact / help

Contact Ralph

Streaming and
Download help

If you like Ralph, you may also like: