/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €1 EUR  or more

     

about

Euforin efter Low life form hade lagt sig. Ralph var borta igen, det var rätt skönt för jag kände mej aldrig riktigt bekväm när han var i närheten. Hans vettlösa infall gjorde mig stirrig.

Ena stunden krävde han att jag skulle vända på gitarren för att komma "närmare källan" eller så plockade han bort ett par rör i stärkaren. En gång, på Perambulate tror jag det var, fick jag bara behålla A-strängen på basen, motiverat med att det skulle tvinga mej att hitta min kreativitet på nåt astralplan, att jag var hämmad av min uppfattning att jag bara "existerade i den dimension ögonen registrerade just nu" . Fan, vad han kunde vara jobbig!

Jag väntade bara på att han skulle föreslå amputering av några fingrar. Dessvärre verkade hans frånvaro leda till att vi återgick till vårt ursprungliga läge: kramp. Efter veckor av fruktlösa försök med Walk on by började det bli allt mer uppenbart att vi hade blivit beroende av den där märkliga figuren. Vi hade strandat igen. Ralph hade inte dykt upp under våra sessioner och ingen förklaring hade getts.

Vi borde egentligen redan nu ha fattat att något inte var som det borde vara, att hans trixande och jonglerande med oss och sin omgivning var tecken som borde ha analyserats noggrannare. Antagligen förträngde vi det eftersom han på något oförklarligt sätt försåg oss med kreativt glidmedel vare sig vi gillade hans metoder eller ej.

När Schenker paketservice knackade på dörren och ville leverera ett paket blev jag smått konfunderad. Budet var märkbart irriterat eftersom mottagaren, dvs Ralph, inte varit anträffbar vid de tre tillfällen som budet försökt lämna över paketet vid den adress som angetts, ett magasin i Norrköpings hamn.

Vi fick senare, genom en artikel i en kvällstidning, veta att magasinet omväxlande nyttjades som svartklubb, MC-klubblokal och swingersklubb och givetvis aldrig var öppet när budfirman hade det. Naturligtvis kunde man i artikeln se Ralphs vita buss parkerad utanför på en bild från polisens tillslag mot MC-klubben och på en interiörbild från swingersklubben kunde man se en bekant profil, med pixlat ansikte i en bisarr latexoutfit.

Hursomhelst så hade budet lyckats vaska fram mitt namn och Grammofons adress på något sätt.

Jag skrev på och tog emot paketet.

Inuti låg en sprillans ny Gibson Firebird MkIII levererad direkt från fabriken i Nashville, Tennessee, USA och en lapp med mitt namn, grovt felstavat. Jag fattade ingenting. En Firebird har varit en våt dröm så länge jag kunde minnas men hur kunde den högst självcentrerade Ralph veta det?

Var det nåt jag nämnt under vår stund på akuten efter T:s utbrott eller var människan telepatisk? Ärligt talat så hade jag alltid varit högst tveksam till Ralphs medverkan i bandet men onekligen tillförde han något, nu i form av ett vackert efterlängtat instrument.

Något skamsen över min dom över honom, och lätt chockad över hans givmildhet gick vi in studion igen. T hade ett radikalt förslag: vi halverar tempot på låten och byter ut K:s trumkomp mot en släpig shuffle-loop. Sagt och gjort. T satte sången, M basen och D tog en paus och filade på Frog song.

Firebirden pluggades in och plötsligt stämde allt, magiskt liksom. Efter första tagningen och med en skön mullig feedback satte Firebirden punkt för den låten. Vi var nöjda och låten var klar.

Eller nästan klar, M hittade fram till Rhodespianot och hittade några figurer som landade perfekt, A la en kör och E bytte ut loopen mot riktiga trummor vilket lyfte den ett snäpp till. För första gången hade vi lyckats få ner en låt utan Ralphs närvaro! Eller var han där ändå på något sätt, materialiserad i den där eldfågeln?
Att det senare dök upp en räkning på 18 lakan är en annan historia och min illusion om Ralphs givmildhet fick sig en törn. Men låten blev bra.
/L

lyrics

WALK ON BY
There was a crowd at the side of the road
A truck from Spain had dropped it’s heavy load.
A pair of twisted legs was all you could see
and somebody said: boy, it could’ve been me.
An ambulance came, an ambulance went,
a big fat moon was starting to ascend.
A man with a camera told the women to cry.
A policeman in tears
wiped his big red nose and sighed:

Walk on, you got to walk on by.
Walk on by, walk on by, just walk on by.
Walk on by, walk on by

I was out in space, with the Challenger,
longing for earth, reading Salinger.
The crew had left me on a mission to Mars.
I was all alone, lost among the stars.
Then I saw a woman on an asteroid.
She said: let me in, I know the way home.
I shouted: Houston! A catcher in the rye!
Open the hatch, please!
But Houston just laughed and replied:

Walk on, you got to walk on by.
Walk on by, walk on by, just walk on by.
Walk on by, walk on by

I climbed a mountain and I came to the top.
Walk on by.
I came to a crossing, and a sign said: STOP.
Walk on by.
A star was shining over Bethlehem.
Walk on by.
Here’s a paradise for single men.
Walk on by.
The things that are yours and the things that are mine.
Walk on by.
Save the world with just one dime.
Walk on by, walk on by.

credits

from Light Songs from the Dark Side, track released August 30, 2009
WALK ON BY (Johansson/Stenbom)
Tobias Almborg: lead vocals, acoustic guitar.
Magnus Johansson: bass, rhodes.
Amanda Stenbom: vocals.
Leif Stenbom: electric guitars, bass.
Erik Wennerholm: drums.

license

all rights reserved

tags

about

Ralph Sweden

shows

contact / help

Contact Ralph

Streaming and
Download help

If you like Ralph, you may also like: